HTML

Kövesd a kékes füstöt!

Friss topikok

40 évvel ezelőtt, 1973. január 1-jén alakult meg a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI), pontosabban kivált az addig az egész hazai polgári repülést átfogó Magyar Légiközlekedési Vállalatból (MALÉV). Ekkorra a Ferihegyi Repülőtér megnövekedett forgalma szükségessé tette, hogy a légi fuvarozási, valamint a légi irányítási és repülőtér-igazgatási feladatokat  külön vállalatok lássák el.

Természetesen továbbra is szoros együttműködésben dolgozott a két vállalat, hiszen közös volt az érdek (a polgári repülés biztosítása Ferihegyen), s szoros összefonódás volt a két vállalt között – számos földi kiszolgálási tevékenységet továbbra is a MALÉV kötelékébe tartozó dolgozók végeztek. Mindkét vállalat életében jelentős esemény volt, hogy 1985. november 1-jén megnyílt a repülőtér 2-es terminálja.

1992-ben aztán a gépkarbantartásra is megalakult a MALÉV-ból egy leányvállalat, Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ, vagyis ACE néven.

A nagy mértékű, úgymond baráti kapcsolatot mi sem mutatja jobban, minthogy a hagyományos (emlékmű-koszorúzással egybekötött) dunakeszi repülőnapot is a három vállalat közös rendezésében tartották meg.  

100_3175LRI.JPG

Az LRI korábbi kettős funkcióját végül 2002. január 1-jén (az Igazgatóság megszűnésével egy időben) két külön cég vette át: a HungaroControl Zrt. a légi irányításért, a Budapest Airport Zrt. pedig a repülőtér üzemeltetéséért vállalta a felelősséget.

Címkék: 1973 Légiközlekedés Ferihegy MALÉV Dunakeszi XVIII. kerület Budapest Airport ACE LRI 2002. január 1. HungaroControl Ferihegyi Repülőtér Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság Magyar Légiközlekedési Vállalat Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Follow Me Budapest Airport Rt. Magyar Légiközlekedési Részvénytársaság 1973. január 1. Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Dunakeszi repülőnap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmc-w5.blog.hu/api/trackback/id/tr544990993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása